Aquí t'expliquem la millor manera de crear un repertori i dominar-lo.
Si vols millorar, llegeix això una vegada. Pensa-hi i treu les teves conclusions.
Primer de tot. Un repertori d'obertures en escacs és una col·lecció de línies d'obertura que has estudiat i preparat per utilitzar en les teves partides.
Dit més simple, són els moviments que tenim preparats en resposta als moviments inicials del nostre rival.
Molt important "per utilitzar en les teves partides". Aquest matís és clau. Podem tenir una idea de moltes obertures, però quan preparem i entrenem un repertori, és amb la idea de preparar una partida, un torneig o un estil de joc per un període.
En general és recomanable que el repertori sigui concret i no molt ampli.
Et recomanem tenir diversos repertoris que puguis entrenar de forma separada depenent del rival, torneig o estil de joc que vulguis utilitzar.
Millor que tenir un únic repertori contra tot, és bo organitzar els repertoris segons els primers moviments del teu rival.
Així, per exemple, amb negres podem tenir un repertori contra 1.e4, un altre contra 1.d4 i un altre contra 1.c4.
El mateix amb blanques. Si jugues 1.e4, pots tenir un repertori contra 1...e6 (Francesa), un altre contra 1...c5 (Siciliana) i un altre contra 1...c6 (Caro-Kann).
Evidentment depèn del teu nivell i coneixements previs. En general et recomanaria començar amb una profunditat que dominis totalment per després anar-la ampliant.
Per a una màxima coherència i benefici, és recomanable jugar estrictament el repertori que estàs entrenant i ampliar-lo segons els moviments que et trobis i per als quals no estiguis preparat.
Hi ha moltes fonts que et poden servir per ampliar o crear el teu repertori.
Base de dades de grans mestres. A Lichess pots consultar fàcilment els moviments més populars en una posició d'obertura limitada a les partides de grans mestres. Aquesta pot ser una molt bona font d'informació. Però has de tenir en compte que no t'expliquen els plans que segueixen. Pots veure les partides de referència que t'ofereix Lichess de grans mestres per intentar assimilar els plans, però no és una tasca fàcil.
Llibres d'obertures. Menys usats avui dia ja que no estan tan actualitzats. Tot i així tracten amb gran profunditat i detall les obertures, explicant els plans i mostrant partides de referència. No seran l'últim crit en teoria però de ben segur són útils per a la majoria de jugadors.
Vídeos d'obertures. A YouTube pots trobar infinitat de vídeos sobre obertures. Alguns d'introducció i altres que són sèries de diversos vídeos aprofundint en una variant i els seus plans. Al nostre web pots trobar enllaços a diversos vídeos sobre obertures d'autors molt reconeguts. Hem introduït i preparat les línies perquè puguis practicar-les a Chopenings.com sense més esforç.
A Chopenings.com pots afegir comentaris a cada moviment amb text ric que et permet afegir colors, fonts, ressaltats, etc., de manera que la informació sigui més llegible, clara i estructurada.
A més, pots afegir fletxes i cercles al tauler per destacar plans, amenaces, bons moviments, caselles febles, caselles clau, etc.
Chopenings.com també incorpora un conjunt d'adhesius que pots afegir al tauler. Aquests, a més de fer més entretingut i visual l'estudi, poden ajudar-te a recordar amb més facilitat ja que trenquen la monotonia de les línies.
Com saps, moltes obertures deriven en diferents variants que tenen el seu propi nom (per exemple, la Defensa Índia de Rei té variants com Samisch, Larsen, Quatre Peons, Averbakh, etc.).
A Chopenings.com pots guardar els noms associats a cada variant. D'aquesta manera, podràs accedir-hi directament i preparar un entrenament basat en alguna d'elles.
És molt important que coneguis els noms de les variants que jugues. Això t'ajudarà a comunicar-te amb altres jugadors i a trobar informació sobre elles. A més, podràs memoritzar millor les línies i els plans associats a cada variant.
Tot i que hi ha molts noms "oficials", pots ser creatiu i donar els teus propis noms a variants per recordar-los millor.
Els plans són la part més important d'un repertori. No només és important conèixer els moviments, sinó també entendre els plans i estratègies darrere d'ells. Això t'ajudarà a prendre decisions informades durant la partida i a adaptar-te a les jugades del teu oponent.
Et recomanen que facis ús de la zona de comentaris, les fletxes, cercles i adhesius per deixar anotats quins són els plans de les posicions clau, així com de les posicions finals de les teves línies.